Szabolcsi toroskáposzta

szabolcsi toroskáposztaHa szeretnénk egy igazán finom egytálételt enni, akkor mindenképpen próbáljuk ki ezt a szabolcsi toroskáposzta receptet. A puha, omlós hús nagyon jól kiegészül a fűszeres savanyú káposztával. Ez egy nagy adag, de nem érdemes keveset készíteni belőle, mert az egész család szereti, még a szomszédok is!

És hogy mi a szabolcsi toroskáposzta recept titka? …

A szabolcsi toroskáposzta recept hozzávalói:

 • 7 kg savanyú káposzta
 • 1,5 kg lapocka
 • 2 kg hasaalja
 • só, őrölt bors, delikát, pirospaprika
 • zsír, olaj

A szabolcsi toroskáposzta recept elkészítése:

 1. A szabolcsi toroskáposzta recept elkészítésénél először a káposztát a levével feltesszük főzni. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, amíg félpuha lesz (kb. 1 óra).
 2. Levesszük a gázról, leöntjük a levét és teljesen kihűtjük, hogy a kezünk állja.
 3. Ezután a kezünkbe veszünk egy adagot és jól kinyomkodjuk a levét.
 4. A húsokat kockákra vágjuk, nagy lábosba tesszük kb. 1,5-2 dl vizet teszünk hozzá. Lefedjük és így főzzük, amíg puha lesz. Időnként megkavarjuk. Teszünk 4 fakanál zsírt és 1 dl olajat.
 5. Amikor már puha a hús, sót, delikátot, borsot teszünk ízlés szerint. Pár percig lefedve főzzük, majd megkóstoljuk és ha szükséges tovább fűszerezzük.
 6. A hús tetejére annyi káposztát teszünk, hogy elfedje a húst.
 7. A káposzta tetejére őrölt paprikát (pici csípős is lehet) hintünk kb. 3 kávéskanál. Az egészet addig kavarjuk, amíg a paprika teljesen szétoszlik. A káposztát tovább adagoljuk, ismét pirospaprika, addig ismételve amíg elfogy az összes káposzta. Elzárjuk a gázt alatta. Lefedjük és még egy pár percig így marad, hogy a fűszerek összeérjenek. Kóstolás után, ha szükséges ízlés szerint tovább fűszerezzük.

Tipp: Tálalás foszlós kenyérrel, ha valaki szereti tejföllel.

A szabolcsi toroskáposzta recept 2 titka:

 1. A húst csak a végén fűszerezzük, különben pörkölt lesz belőle!
 2. A pirospaprika csak a káposztára kerülhet!