Sólet kacsacombbal

sólet kacsacombbalA sólet egy tartalmas egytálétel. Ez a recept füstölt hússal és kacsacombbal készül bográcsban. Bár sokat kell rá várni, de megéri!

 

Sólet – Hozzávalók:

 • 50 dkg bab
 • 2 kacsacomb
 • 25 dkg füstölt sertés comb
 • 40 dkg füstölt szalonna
 • 1 nagy fej vöröshagyma
 • 50 dkg hántolt árpa (gersli)
 • őrölt pirospaprika
 • őrölt fekete bors
 • só (ízlés szerint)

A sólet elkészítése:

 1. A babot és a gerslit még előző nap délután, vagy este beáztatjuk, hogy megpuhuljon.
 2. Főzés előtt átmossuk, lecsöpögtetjük mind a kettőt.
 3. A szalonnát felkockázzuk, beletesszük a bográcsba és tepertőt csinálunk belőle.
 4. Ha kész kivesszük, és a zsírban üvegesre pirítjuk a vörös hagymát.
 5. A piros paprikából, annyit tegyünk bele, hogy számunkra tetszetős színe legyen a.
 6. Ha ezt jól elkevertük, következik a felkockázott füstölt hús, a két félbe vágott kacsa comb, ezeket kb. 2 percig összeforgatjuk.
 7. Utána hozzá tesszük a leszűrt babot és gerslit, majd ezt is jól összekavarjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. Kicsi őrölt borssal fűszerezzük.
 8. Felforraljuk, majd utána csendes tűzön néha óvatos kevergetés mellett addig főzzük a sóletet, amíg a hús és a bab teljesen puha lesz. Közben kóstolással eldöntjük, hogy kell-e bele só, vagy sem.

Tipp: Ha bő lével szeretjük, akkor főzés közben pótoljuk az elpárolgó vizet. A sóletet egész lassú tűzön kell főzni, mert csak akkor lesz sűrű és zamatos. Szánjuk rá a szükséges 3-4 órát!

Sólet cserépedényben

Ha már nincs szezonja a bográcsozásnak, próbáljuk ki a sóletet cserépedényben a sütőben sütni, annyi különbséggel, hogy az előbbiek szerint egy edényben addig készítjük, míg minden hozzávalót egybe forgatunk, majd áttesszük egy cserépedénybe és ott öntjük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd mehet a sütőbe. Tálalás: foszlós kenyérrel, tejföllel!

Mi a sólet?

A sólet egy zsidó étel, amit szombatonként fogyasztottak. A vallásuk szerint szombaton tilos volt tüzet rakni, ezért ha a hidegebb időkben mégis meleg ételre vágytak, akkor sóletet készítettek a hosszú főzési idő miatt. Ezt már pénteken el tudták kezdeni és még másnap is meleg maradt. Többféleképpen készítik, fehér vagy tarka babból, általában füstölt hússal, gerslivel, libahússal de hús nélkül is lehet több zöldséggel.