Sárgatúró recept

sárgatúróMinden ünnepnek meg vannak a maga jellegzetes ételei. Húsvét idején leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Hajdúságban készítik  a sárgatúró receptet. Több néven ismert: túrócska, édestúró, szláv eredetű szóval szirka vagy szirikk.

Ez a sárgatúró recept mazsola nélkül készül, de a hagyományos fajtában az is van, úgy hogy aki szereti, tegyen bele nyugodtan. Lehet édes vagy kevésbé édes, de a gyerekek, felnőttek egyaránt szeretik a finom húsvéti sonka mellé fogyasztani.

Sárgatúró recept – Hozzávalók:

  • 1 liter 2,8% tej
  • 10 db tojás (M méretű)
  • 12 g vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 5 ek cukor

Sárgatúró recept lépésről lépésre

  1. A tejet feltesszük melegedni egy csipet sóval, cukorral, vaníliás cukorral.
  2. A tojásokat egyenként felütjük egy tálba és éppen csak annyira keverjük össze, hogy a sárgájuk kilukadjon.
  3. Majd hozzá öntjük a tejhez, lassú tűzön, óvatosan kevergetve, hogy darabos legyen, addig főzzük, amíg a tejsavó kicsapódik.
  4. Beletesszük egy szűrőbe fektetett textildarabba, hűvös helyen kicsöpögtetjük, majd hűtőbe tesszük. Elkészítési ideje kb. 1 óra és még a lecsepegtetés de megéri:)

A sárgatúró recept eredete

A sárgatúró a görög katolikus valláshoz köthető húsvéti étel, de azokon a vidékeken a  római katolikusok is ismerték és elkészítették. A húsvét előtti 40 napos böjt lezárásaként a vasárnapi misére az emberek szentelni vittek kalácsot, kenyeret, sonkát, tojást, bort és sárgatúrót is. Ilyenkor az asszonyok egy külön kosárban vitték az ételeket és ünnepi terítővel takarták le. Ez a hagyomány sok helyen még ma is él. Készítsük el, ezt a sárgatúró receptet.

Ajánlás: Ha már húsvét, akkor nem csak a sárgatúró recept nagyon közkedvelt, hanem a répatorta is! Egy finom répatorta mascarpone krémmel, a receptért kattints ide!