Farsangi fánk

Farsangi fánk 1 kg lisztből!

Farsangi fánk 1 kg lisztből, vagyis családnak való mennyiség, nem két főre:) mert ha már farsang, akkor a fánk az egyik, ami ennek az ünnepnek az elmaradhatatlan része. Mindenki szereti!

Farsangi fánk hozzávalói:

 • 1 kg liszt
 • 6 dl tej
 • 1 ek. cukor
 • 1 élesztő
 • 1 kk. só
 • 1 dl olaj
 • házi szilvalekvár

Farsangi fánk elkészítése

 1. A tejből, cukorból, élesztőből kovászt készítünk. A tejet megmelegítjük, az élesztőt  a cukorral folyósra kikeverjük, majd a kéz meleg tejet hozzá öntjük.
 2. A liszthez hozzá adjuk a sót, és ebbe tesszük a kovászt, az olajat, majd addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. A tészta inkább lágy legyen, hogy könnyű legyen a fánk. A kelesztőtálat körbe lisztezzük és kb 3/4 órára meleg helyen kelni hagyjuk.
 3. Ha megkelt, két részre osztjuk a tésztát, kb 1 cm vastagra kinyújtjuk lisztezett deszkán. Egy részét kerek formával szaggatjuk, a másik feléből pedig téglalap alakot vágunk és a közepébe tesszük a szilvalekvárt. A két szélét egymásra hajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár.
 4. Tálalás porcukorral, az üres fánkokhoz pedig lekvárt, pudingot kínálunk.

Tipp: Sűrű, házi lekvárt használjunk!

Farsangi fánk mellé – Fánk vers

Farsangi fánk sütése közben egy igazi fánk vers, amit akár gyerekeink, unokáink gyorsan meg is tanulhatnak, mire jól laknak:)

Osvát Erzsébet: Sül a fánk

Serceg a zsír,
sül a fánk.
Fényessárga serpenyőből farsangi fánk
ragyog ránk.

Illatozik,
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.

Már a tálon
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.

Ránk nevet
és integet.
Itt a farsang, vidám farsang,
gyerekek.

Farsangi fánk – A farsang időszaka

Itt a farsang áll a bál, ahogy azt a híres versből már ismerhetjük, vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig a nagyböjt kezdetéig tartó időszak. Az utolsó három nap az úgynevezett “farsang farka”, ami a mulatozások, karneválok és egyben a télbúcsúztató ideje is. Régen a farsang a párválasztás időszaka volt. A bálok, táncmulatságok lényege az eljegyzés. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A fiatal lányok a kiszemeltnek bokrétát adtak, amit ők a kalapjukra tűztek a farsang végén, ami általában farsangvasárnap történt meg. Húshagyókedd az utolsó nap, ilyenkor hagyományosan kiszebábut égettek, hogy jelképesen is lezárják a telet. Hazánk legnagyobb farsangi karneválja a mohácsi busójárás ma már hungarikumnak számít. A helyiek birkabőr bundát és félelmetes álarcokat viselnek, miközben ágyúdörgés és különleges szekerek kíséretében vonulnak.