A datolya hatása az egészségünkre

A datolya hatása már egészen régről ismert, hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Ehetjük frissen vagy szárított formában is. Süthetünk, főzhetünk vele. Sportolóknak extra energiát ad. Megvehetjük egész évben vagy akár saját magunk is termeszthetjük.

Hogyan érvényesül a datolya hatása?

 1. datolya jótékony hatásaSegíti immunrendszerünk megfelelő működését.
 2. Stabilizálja a vérnyomást.
 3. Fontos szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében.
 4. A vérszegénységre is kedvező a datolya hatása.
 5. Helyreállítja a bélflóra egészségét.
 6. Fájdalomcsillapító.
 7. Terhesség idején is ajánlott.
 8. Allergia enyhítésére is alkalmazható cink tartalma miatt.
 9. A máj méregtelenítésében is segít.

Szervezetünk számára kedvező a datolya hatása, hiszen a datolyában rengeteg vitamin és ásványi anyag van:

 • magnézium, folsav, kálium
 • vas, kalcium, cink
 • B6, A, K-vitamin
 • magas a rost tartalma, viszont a nátrium alacsony
 • szénhidráttartalma miatt (glükóz, fruktóz, szacharóz) diétázók csak mértékkel fogyaszthatják

Ha felkeltette érdeklődésed a datolya és szeretnél még többet megtudni róla, esetleg egy nagyon egyszerű receptet is kipróbálnál, kattints az alábbi sorok egyikére és megtalálod a választ!

 1. Datolya recept
 2. Hol kapható a datolya?
 3. Hol van a datolya élőhelye?
 4. Datolya termesztése Magyarországon

Datolya recept egy a sok közül!

datolya dió receptEz most egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető  datolya recept, amit bármikor elkészíthetünk. Előételnek, egy jó kis beszélgetéshez finom borral is kiváló, vagy csak úgy, ha gyorsan kell egy kis plusz energia, a datolya hatása miatt.

 

A datolya recept 3 hozzávalója:

 • 18 db datolya
 • 18 db dió
 • 250 g mascarpone

A datolyákat hosszában megvágjuk majd kimagozzuk. Mindegyikbe teszünk egy adagot a mascarpone sajtból, majd a tetejüket egy szem dióval díszítjük. Már tálalhatjuk is!

Hol kapható a datolya?

A datolya fogyasztása leginkább a téli időszakban jut eszünkbe pedig egész évben elérhető a szupermarketek, boltok, drogériák vagy bioboltok polcain, piacokon is találkozhatunk velük vagy webáruházakon keresztül is rendelhetünk. Használjuk ki, hogy érvényesülni tudjon a datolya hatása.

Hol van a datolya élőhelye?

datolyapálmaA datolya élőhelye Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia területén van. A sivatagi oázisok egyik növényzete a datolyapálma, aminek termése a datolya. Több fajtája is van, például krétai datolyapálma, törpe datolyapálma, közönséges datolyapálma, indiai datolyapálma, összesen 17 faj tartozik a Phoeniceae nemzetségcsoporthoz. Könnyen felismerhetőek a levélszárnyak alakjáról, hiszen ezek “V” alakban összehajtottak, a levélkék pedig kihegyezett csúcsúak. Hazájában a növény minden részét hasznosítják. Készítenek belőle kosarat, tetőfedelet, bort, bútorokat és gyümölcsét is fogyasztják, hogy érvényesüljön a datolya hatása. A datolyapálma lassan növekszik, elérheti a 30-40 m magasságot is. Egy évben háromszor is megmásszák a datolya ültetvényeken a magas pálmákat a gondozóik, hogy megvédjék a terméseket a rovaroktól, a hímvirágokat összekötik a nőivarú virágokkal, a végén pedig már a szüretelés következik. Egy füzéren akár 1000 datolya is teremhet.

Datolya termesztése Magyarországon

A datolya termesztése Magyarországon ma már egyre elterjedtebb, de sajnos még mindig kevesen ismerik és inkább csak a téli, ünnepi időszakban fogyasztják, pedig egész évben elérhető, nem csak az import miatt, hanem akár saját kertünkben is termeszthető.

A közönséges datolyapálma ismertebb, rendszeres gondoskodást és odafigyelést igényel, de meghálálja egészséges gyümölcsével. Nálunk 3 méter magasságig is megnőhet. Kedveli a meleg, napfényes helyet, de nyáron kerülni kell a tűző napfényt. A nyári melegben rendszeresen öntözni kell, de ne álljon alatta a víz, érdemes lyukas aljú cserépbe tenni. A párát is kedveli, ezért leveleit időnként permetezni is lehet. Őszre már megerősödnek, de télen teleltetni kell olyan helyen, ahol legalább 10-15° fok van, ilyenkor ritkábban öntözzük és permetezzük. Az elszáradt leveleket rendszeresen el kell távolítani. Ha már kinőtte a cserepet tavasszal át kell ültetni. Datolyapálmát az elfogyasztott datolya után megmaradt magról is szaporíthatunk.